Téli balesetek megelőzése

A téli balesetek mindenki számára ismerős jelenségek, melyekről hosszasan lehetne írni.

 

Eldöntöttük, hogy mind közül összeszedjük a leggyakrabban előfordulókat és megpróbálunk kitalálni egy bombabiztos megoldást, hogy garantáltan elkerülhesd őket.

 

Hóember, szaloncukor, szánkó, tükörjég. Keresd a kakukktojást!
A házak tetején buckákat formáló hó, első ránézésre teljesen veszélytelennek látszik, pont, mint az udvarokon kedvesen mosolygó hóember. A látszat viszont csal, legyünk figyelmesek.

 

 

Az otthon melege

 

Az ideális benti hőmérsékletről mindenkinek szubjektív véleménye van. Az viszont bizonyos, hogy fűtési berendezéseink éves karbantartása nem elhanyagolható.

 

Minden hőt termelő berendezés képes égési sérülést okozni. A korszerű fűtések többnyire melegvizes rendszerűek, így azok hosszabb érintkezési idő alatt sem okoznak komolyabb szöveti károsodást, viszont előfordulnak gőzfűtésű berendezések, amelyek leggyakoribb hibája a kazánrobbanás. Sajnos sokan rosszabb körülmények között kénytelenek “szükségmegoldásokat” alkalmazni, mint például a villany- vagy gáztűzhelyek főző vagy sütőegységeinek bekapcsolásával biztosítani a kellő hőmérsékletet. Ezek szintén magukban hordozzák az égési sérülések rizikófaktorát.

 

Egyéb fűtőberendezések (pl. konvektorok, kályhák, beépített gázégők) esetén előfordulhat üzemzavar, esetleges szellőzési akadályoztatottság, szabálytalan szerelés, amely szintén veszélyt jelent a lakókra. Ahol hibásan üzemel a fűtőtest gyakran panaszkodnak a lakásban tartózkodók rossz közérzetre, fejfájásra, esetleg émelygésre, hányingerre. Az ilyen lakásokban javasolt felszerelni egy szénmonoxid érzékelőt, hogy ha probléma is merülne fel azonnal tudjunk róla.

 

 

téli balesetek elleni védelem

 

 

 

 

Szánkó, korcsolya, zúzódás, törés

 

Most őszintén, gyerekként ki nem imádta a dombokról való lecsúszást, néhol lábbal besegítve egy-egy ügyes manőverhez. A hóemberépítés és korcsolyázás után, ez a legelterjedtebb szórakozás a téli hónapokban.

 

Csemetéink boldogsága érdekében gyakran ültetjük őt előre a szánkón, mi pedig testőrként ülünk mögé. Kevesen gondolják azonban, hogy ezzel bármilyen gond lenne. Érdemes belegondolni, hogy hiába a jobb kilátás, de egy karambol vagy borulás nagyobb veszélyt jelent gyermekünk számára, hiszen a szülő ütközési energiája is rajta összpontosul. Nem elhanyagolható a támlás és karfás szánkók okozta gerinctáji sérülések valószínűsége sem. Egy komolyabb ütközés esetén, könnyen előfordulhat akár a csigolyák törése is.

A friss levegő olykor becsapós is lehet. Szervezetünk nem igazán jelzi nekünk, hogy az intenzív mozgás következtében bizony energiakészletünk megcsappan, így pótlásra van szükség.   

 

A kimerülésen és a végtagok fagyásán túl, az esések jelentik az igazi ellenséget a téli sportok szerelmeseinek. A téli balesetek alkalmával a leggyakoribb sérülések a csuklótáj, a könyök, a váll, a csípőtáj, (combnyak) és a bokatáj törései. A megelőzésnek kétféle módját is ismerjük.

 

A téli síkos időben használjunk megfelelő, minél kevésbé csúszó, bordázott talpú cipőt avagy bakancsot és kiegészítőt.

 

 

 

Téli balesetek az utakon

 

A gyalogosok és kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és sérülékenyebb résztvevői közé tartoznak. Balesetek során, sajnos mindig ők húzzák a rövidebbet. 

 

A hideg évszakokban jelentősen megváltoznak az időjárási és látási viszonyok, így alacsonyabb sebesség mellett is fokozottabb körültekintésre van szükség. A nappali világosság ideje rohamosan lecsökken, így a korai sötétség és a gyakran felhős égbolt, a sűrű csapadék (hó, ónos eső) is megnehezítik a balesetek elkerülését.

 

Külön említést érdemelnek a rosszul kivilágított útszakaszok, és a lekopott sávokat jelző jelölések, nem említve a kizárólag sötét színeket magukra aggató gyalogosok és biciklisták táborát. 

 

 

téli balesetek utakon

 

 

 

Téli balesetek idején mindenki másképp van hangolva.

 

 

A gyalogosok is sokkal esetlenebbek, mint szoktak, figyelmük arra összpontosul, hogy ne essenek el, mintsem arra, hogy körültekintően közlekedjenek. 

Ha ez nem lenne még elég, ott vannak a jégtől, hótól szennyezett szélvédők, a párásodás, továbbá a harcképtelen ablaktörlők is. 

Ennek tükrében nem árt kétszer átgondolni, hogy jól felkészültek vagyunk -e.

Cikkünk olvasása után, úgy érzed jobban megismernéd biztosításainkat, javaslom, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot.